Ustawienie świateł

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ZYBI68
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 697
    • Octavia II (1Z3)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ustawienie świateł

Te ori listwy nie są gładkie więc trzeba naprawdę się przyłożyć aby wszystko było ok.
    Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl
  • Rendi
    Drive
    • 2025
    • 65
    • Octavia II (1Z3)
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Ustawienie świateł

Witam
    czy da sie ustawić tak światła, aby światła mijania świeciły dalej i jednocześnie aby długie świeciły bliżej mam nadzieje ze jest zrozumiałe o co mi chodzi, poprostu jak mam nastaniowne światła mijania na normalnym poziomie to jak przełącze na długie to strumień światła leci w kosmos, gdy światła mijania nastawie na 3 to wtedy długie świecą poprawnie na droge
    Byłe...:
    Skoda S100L, rok produkcji: 1974
    Skoda 120L, rok produkcji: 1988
    Skoda Felicia, rok produkcji: 1995
    Skoda Fabia I, rok produkcji: 2000
    Skoda Octavia 1U, rok produkcji: 2005

Jest
    Octavia 2, rok produkcji 2010

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Jedzie sie ustawic na przyrzad do mierzenie strumienia swiatla, takie czerwone na koleczkach(nie wiem jak to sie fachowo nazywa :cry: ) i ustawiasz lampy przy silnikach ustawionych na max w gore. Potem jak ktos wsiadzie do auta, to masz mozliwosc spuscic lampy.
      Ale tych dwoch, rzeczy o ktorych mowisz nie uda Ci sie zrobic moim zdaniem.
      A jak slabo swieci, to moze xenon :wink:
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Adrian
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 662
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Mam ten sam problem i ustawianie nic nie daje, testowaliśmy już z diagnostą parę ustawień i efekt kiepski jak „długie” są ok. to mijania oświetlają tak że nie widać nic przed samochodem i na odwrót. Wymiana na jakieś inne żarówki typu 50% więcej światła i większy zasięg nie przynoszą pozytywnego efektu. Już się zastanawiam czy może ten problem jest spowodowany przez to iż moja Skoda jest z przodu podniesiona i dlatego świeci za wysoko. Rozwiązaniem może być xenon ewentualnie zabawa przełącznikiem podczas jazdy.
        PerfectService by DGW
        Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
        Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
        Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• T/J
          Drive
          • 2006
          • 87

Witam
          Jeżeli światła drogowe świecą za wysoko to masz źle ustawione światła mijania są ustawione za wysoko.Tu nie ma żadnego innego wytłumaczenia tylko jest tak jak napisałem ponieważ producent samochodu to tak skonstruował i ustawienie mijania świateł jest stałe w stosunku do świateł drogowych i wymiana żarówek na inne nic nie da.
          Należy właściwie ustawić światła mijania i tyle.Wygląda że ten co Tobie je ustawił tego nie potrafi dobrze zrobić.
          Pozdrawiam

Komentarz

• Rendi
            Drive
            • 2025
            • 65
            • Octavia II (1Z3)
            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

ten co je ustawiał to ustawiał je w fabryce, a zeby światła drogowe świeciły na droge to musze ustawić światła mijania na poziomie 2-3, wtedy świeca przed samym samochodem, nic nie widac
            Byłe...:
            Skoda S100L, rok produkcji: 1974
            Skoda 120L, rok produkcji: 1988
            Skoda Felicia, rok produkcji: 1995
            Skoda Fabia I, rok produkcji: 2000
            Skoda Octavia 1U, rok produkcji: 2005

Jest
            Octavia 2, rok produkcji 2010

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

To zalezy jak to ma byc widac przed samym autem. Ja przy xenonach tez moge powiedziec, ze przed zderzakiem nie widac, dopiero jak zapali sie halogeny to dobrze widac dziury w drodze.

Te swiatla i tak sa bardzo dobre. Felicja obojetne jakby sie ustawialo swiatla, miala taka czarna plame na srodku i nic nie bylo widac. Swiecilo na srodkowa linie i na pobocze, a reszta nie widoczna. Takie super dwa trojkaciki :evil:
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Adrian
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 662
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez T/J
                Witam
                Jeżeli światła drogowe świecą za wysoko to masz źle ustawione światła mijania są ustawione za wysoko.Tu nie ma żadnego innego wytłumaczenia tylko jest tak jak napisałem ponieważ producent samochodu to tak skonstruował i ustawienie mijania świateł jest stałe w stosunku do świateł drogowych i wymiana żarówek na inne nic nie da.
                Należy właściwie ustawić światła mijania i tyle.Wygląda że ten co Tobie je ustawił tego nie potrafi dobrze zrobić.
                Pozdrawiam
                A jeżeli światła drogowe świecą za wysoko a mijania są tak jak być powinny?? Bo o to mi najbardziej chodzi. Jazda na światłach mijania nie sprawia problemu i jest dobrze wszystko oświetlone, natomiast zmiana na drogowe pogarsza wrecz widoczność. Tam gdzie powinno być najwięcej światła jest czarna dziura a korony drzew są ładnie oświetlone.
                PerfectService by DGW

Komentarz

• T/J
                  Drive
                  • 2006
                  • 87

Witam
                  Przed regulacją pokrętło powinno być ustawione na zero.Kolego sprawdź jakie masz żarówki w reflektorach czy są markowe z atestem czy nie są jakieś pseudo tuningowe ponieważ mogą powodować taki efekt jak opisałeś.
                  Pozdrawiam

Komentarz

• Adrian
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 662
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez T/J
                    Witam
                    Przed regulacją pokrętło powinno być ustawione na zero.Kolego sprawdź jakie masz żarówki w reflektorach czy są markowe z atestem czy nie są jakieś pseudo tuningowe ponieważ mogą powodować taki efekt jak opisałeś.
                    Pozdrawiam
                    Sorki ale piszesz jak do dziecka. Nigdy nie przestawiam tego pokrętła na inne pozycje. A Żaróweczki wymienione 3 miesiące temu na PHILIPS NightGuide, dodam że na poprzednich było to samo a były od nowości w skodzie.
                    PerfectService by DGW

Komentarz

• andrewtro
                      Classic
                      • 2007
                      • 5

DZISIAJ BYŁEM NA PRZEGLĄDZIE I WIEM JAK SIĘ USTAWIA ŚWIATŁA

TYLE ŻE JAK MI USTAWILI TO ZACZEŁO SIĘ COŚ DZIAĆ DZIWNEGO, SŁYSZĘ W ŚRODKU TAKI ŹWIĘK JAK PODCZAS WYŁĄCZANIA SWIATEŁ TYLKO CAŁY CZAS, PRZYPUSZCZAM ŻE TO SILNICZKI OD PODNOSZENIA ALE NIEWIEM DLACZEGO!

Komentarz

• hsurim
                        Elegance
                        • 2006
                        • 788
                        • Kia
                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Niestety, też mam tę bolączkę, ale tak to w tym autku jest.
                        Także uważam, że długie świecą zbyt wysoko.
                        Jedynym rozwiązaniem byłyby oddzielne lampy do mijania i drogowych. :?
                        Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• b-bar01
                          Elegance
                          • 2007
                          • 985
                          • Octavia I (1U2)
                          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

ja też nic nie widziałem przed samochodem pomimo wymiany żarówek na vision plus.
                          winnym okazało się złe ustawienie lamp w płaszczyźnie lewo/prawo a tego na żadnym przyrządzie nie ustawisz, trzeba ustawić samemu za pomocą ściany i równej podłogi.
                          (jak ktoś będzie zainteresowany "jak" to postaram się zrobić rysunki i wkleić).
                          pzdr.
                          *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• Adrian
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 662
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

b-bar01, kolego jestem zainteresowany jeśli byś mógł wyjaśnić co i jak był bym wdzięczny.
                            PerfectService by DGW

Komentarz

• b-bar01
                              Elegance
                              • 2007
                              • 985
                              • Octavia I (1U2)
                              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

potrzebne:
                              równa podłoga i jasna ściana, ja korzystam z piętrowego parkingu przy Carefurze, na 1 piętrze nie ma aut, do tego na podłodze są linie.
                              klucz nasadowy 10.
                              czarna taśma izolacyjna, najlepiej z materiału bo bobrze się klei do ściany.
                              napompowane koła i zatankowany pod korek zbiornik :!: .
                              pokrętło poziomowania ust. na 0
                              zapalone światła
                              1. podjeżdżamy prostopadle do ściany, jak najbliżej i widzimy na ścianie (rys.1) jasne pola, (kontur czerwony lub czarny lub jedno i drugie w zależności od lampy).
                              2. widzimy już jaką geometrię ma nasz reflektor i gdzie jest jego środek.
                              w myślach zaznaczamy tam krzyż (rys.2) to samo z drugą lampą.
                              3. w lewej, dolnej części krzyża odmierzamy 3 cm od poziomej linii i równolegle do niej naklejamy na ścianie, długi pasek czarnej izolacji tak ja na rys. 3. to samo z drugą lampą.
                              4. wsiadamy do auta i cofamy, trzymając kierownicę na wprost, 10 m.
                              powinno nam się ukazać na ścianie to co na rys. 4.
                              jeśli nie to otwieramy maskę i pokrętłami reg. i kluczem nasadowym 10 regulujemy każdą lampę osobno( tą , której w tym czasie nie regulujemy przysłaniamy kawałkiem materiału)
                              aż będzie tak jak na rys. 4

[ Dodano: Czw 08 Lis, 07 10:01 ]
                              w/w regulacja jest zgodna z normami i zosporządzeniem Min. Transportu.

[ Dodano: Czw 08 Lis, 07 10:14 ]
                              Dopuszczalne wartości odchyleń w obu płaszczyznach określa Rozporządzenie Ministra Infrastruktury nr 2250 z dnia 16 grudnia 2003r. Dz.U.Nr 227. Wynoszą one odpowiednio:

Rodzaj świateł Dop. odchylenie w płaszczyźnie poziomej Dop. odchylenie w płaszczyźnie pionowej
                              Światła mijania________5 cm na 10 m - w lewo_______________3 cm na 10 m - w górę
                              ____________________20 cm na 10 m - w prawo_____________5 cm na 10 m - w dół

Światła drogowe_______20 cm na 10 m - w lewo lub w prawo____5 cm na 10 m - w górę lub w dół
                              Załączone pliki

Komentarz

• Misiekoctavia
                                Elegance
                                • 2005
                                • 891

Adrian, nie raz jako pasazer jechalem Octa po lifcie i to pod wplywem wiec niewiem jak to wyglada u was :P Ale ja w swojej tez mam podniesiony przod ale mam wersje przed liftowa i musailem skrecic swiatla na 1,5 bo w nocy wszyscy mi swiecili, ze jade na dlugich Zarowki mam takie co daja niby 30% wiecej swiatla i mi tam swiatla dobrze swieca Ale prowadzilem Toyote RAV4 i szczerze mowiac chyba wystepuje to co tu opisujecie czyli swiatla niby mocne ale krotkie swieca ok, a wlasnie jak przelaczylem na dlugie to tam gdzie powinno byc najwiecej swiatla jest ciemniejsza plama. Widocznie ten typ reflektorow tak ma. b-bar01, to chyba najlepsza opcja. Chyba nalezy ci sie przycisk pomogl :P :diabelski_usmiech
                                Pozdro

Komentarz

• hsurim
                                  Elegance
                                  • 2006
                                  • 788
                                  • Kia
                                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

b-bar01, czy ten "malunek" nr. 4, to obraz strumienia świateł z obydwu reflektorów, czy każdego z osobna :?:

Komentarz

• b-bar01
                                    Elegance
                                    • 2007
                                    • 985
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez hsurim
                                    czy ten "malunek" nr. 4, to obraz strumienia świateł z obydwu reflektorów, czy każdego z osobna
                                    to jest "obraz" tylko jednego reflektora, przy obydwu są dwa takie obrazy, przesunięte w poziomie, ważne aby pozioma granica światła była na tej samej wysokości w obydwu.
                                    pzdr.

Komentarz

• hsurim
                                      Elegance
                                      • 2006
                                      • 788
                                      • Kia
                                      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Ale (podobno) strumienie reflektorów nie powinny być równoległe a wręcz ... zbieżne. :?

Komentarz

• b-bar01
                                        Elegance
                                        • 2007
                                        • 985
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

(podobno)
                                        nigdzie nie ma w normach że tak musi być
                                        w poprzednim poście wypisałem normy min. infrastr.
                                        w.g. nich można tak ustawić żeby się zbiegały, ale po co.
                                        jeśli ustawisz tak jak jest na rys. będzie idealnie, a biorąc pod uwagę geometrię reflektorów, to w oddali i tak będzie dalej doświetlona prawa strona, co może dawać złudzenie zbieżności.
                                        pzdr.

Komentarz

• hsurim
                                          Elegance
                                          • 2006
                                          • 788
                                          • Kia
                                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Poważnie nad tym ustawieniem się zastanawiam, ponieważ zauważam, że pobocze teraz mam raczej zbyt mocno (chyba niepotrzebnie) oświetlone.
                                          Jak kupiłem Skodziankę, to jak jechałem za jakimś samochodem, to na jego "zadzie" widziałem podobny obszar oświetlenia z dwóch reflektorów jak wkleiłeś (z jednego).
                                          Stąd też moje pierwsze pytanie na temat 4 szkicu.
                                          Przed tym jak sam skorygowałem prawy reflektor, to droga przede mną była zdecydowanie lepiej oświetlona - kosztem pobocza.
                                          Tak więc chyba przesunę prawą lampę jak była pierwotnie (na przeglądzie wg. przyrządu była ustawiona wzorowo)

:?

Komentarz

• b-bar01
                                            Elegance
                                            • 2007
                                            • 985
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Tak więc chyba przesunę prawą lampę jak była pierwotnie
                                            norma jest 5cm/10m w lewo i 20cm/10m w prawo, jak sam widzisz możliwość ustawienia jest dość szeroka
                                            zaznacz na ścianie od-do i ustaw jak Ci wygodnie. :wink:
                                            pzdr.

Komentarz

• marlena
                                              RS
                                              • 2007
                                              • 1719

A my jutro na serwis żeby ustawili światła bo jakoś prawa lampa daje czadu i nie świeci jak trzeba. Zauważalne jest to jak się stoi przed autem czy jedzie przed nami to widać, że prawa świeci niżej ....ustawianie nic nie dało i chyba znowu opadła od wstrząsów :|
                                              A było dobrze i się spierdzie...... A już dość pytań osób, co Wy macie w tym aucie z tą lampą? bo aż wstyd.

Komentarz

Pracuję...